duminică, 3 mai 2015

Suflete Pereche de Cecelia Ahern - recenzie






     Începută din copilărie și înflorind de-a lungul anilor, prietenia dintre Rosie și Alex este întemeiată pe o legatură indistructibilă.
Exact ca atunci când doi oameni se atașează atât de mult unul de celălalt încât viețile lor devin una singură și nici unul nu ar fi în stare să-i dea celuilalt drumul la mână – își pun un lacăt imaginar, dar rezistent și aruncă de bunăvoie cheia.Împreună au parte de întâmplări inocente și amuzante,iar mai târziu tâmpenii adolescentine și mici drame ale vârstei.Copilăria lor se rezumă la o mulțime de amintiri memorabile.

Pe măsură ce liceul se apropie de sfârșit, amândoi așteaptă cu nerăbdare capitolul următor.În calitate de cei mai buni prieteni, nu pot nici măcar să-și imagineze viitorul fără prezența celuilalt în el.Dar planurile lor sunt date peste cap atunci când tatăl lui Alex primește o slujba în Boston.Despărțiți fizic,cei doi abia așteaptă să fie din nou alături unul de celălalt și să pornească în următoarea aventură - drumul spre maturitate - într-un oraș gata de explorat și plin de posibilitați.Dar viața are alte planuri și aruncă altă carte.

    (aici,recunosc, mă așteptam la o groază de moduri în care viața avea de gând sa-i joace pe cei doi și sa le demonstreze că  “Viaţa nu e o fabrică de îndeplinit dorinţe.” ... dar nu mă așteptam la asta--- )

     Boston trebuie să mai aștepte.Alex nu ajunge la balul de absolvire,iar Rosie se lasă puțin dusă de val...puțin mai mult.Drumul pe care o ia duce într-un loc neașteptat.După terminarea liceului,cei mai mulți își clădesc viitorul,petrec, călătoresc,își iau zborul prin lume,,gustând ce le oferă viața,,. Dar alții mai ies din tipare și li se rezervă altceva.Rosie e nevoită să se confrunte cu dilemele unei mame tinere și singure- multe scutece,probleme financiare și un angajament pe viață.Micuța Katie devine repede centrul Universului lui Rosie,iar orice altceva cade pe locul al doilea-inclusiv dorința ei de a studia managementul hotelier și relațiile amoroase(pentru ceva vreme).De cealaltă parte a oceanului,Alex își clădește o carieră de succes ca ''doctor de inimi'' ,se vede cu alte fete și este mereu îngerul păzitor care-i șoptește ''Poți s-o faci!'' celei mai bune prietene. Încurajarea este reciprocă.

Rosie și Alex reușesc să păstreze o promisiune pe care mulți prieteni și-o fac la început,dar din diferite motive ajung să o încalce – aceea de a rămâne împreună indiferent de circumstanțe. Dar până când?Într-o lume a adulților (în devenire) puși mereu pe fugă, e ușor să uiți până și promisiunile pe care ți le faci singur. Timpul ne pune mereu la încercare. Un lucru e cert: chiar și o legătură construită pe parcursul unor zeci de ani poate fi pusă în pericol atunci când există distrageri. Situația nu se poate remedia întotdeauna. Rosie și Alex sunt jumătați ale aceluiași întreg. Indiferent de reușitele lor,fericirea nu e deplină din cauza distanței care-i ține departe unul de celălalt. Ca toate sufletele pereche,au de parcurs kilometri întregi -la propriu și la figurat.Scânteia pe care o simt unul pentru celălalt e exact acea scânteie care le lipsește din viață.Cine a spus că ceea ce cauți ar putea să fie chiar sub nasul tău a avut dreptate.Uneori,din neatenție, poți să ratezi cursa care trebuie să te aducă la destinație.Așa că ești nevoit să ocolești și să speri doar că dacă ceva este scris să se întâmple se va întâmpla.   

 Rosie Dunne, așa cum a spus tatăl ei, ''a primit cărțile cele mai proaste''. Astfel,dă la schimb o tinerețe în plin avânt și visul din copilărie de a deține un hotel,având parte mult prea devreme de experiența de a fi mamă. De parcă trecerea de la adolescență la maturitate nu e și așa destul de dificilă.Rosie se transformă pe parcursul cărții, din fata confuză și pierdută, într-o femeie care învață până la urmă că nimeni nu are răspunsuri la întrebările existentiale și că nimeni nu știe de fapt nimic.Și puținele lecții pe care le învățăm,le învățăm pe cont propriu.Are o familie care-i poartă de grijă,dar este nevoită să accepte că cei dragi nu-ți pot fi mereu alături.Peste unele greutați trebuie să treci singur. Dragostea te poate motiva,iar împrejurările pot să-ți fure toate visele,dar tu esți cel care,după fiecare înfrângere,trebuie să adune toate bucățelele,să le puna la loc si să modeleze cât de cât forma a ceea ce a fost înainte.Și cel mai important-nimic nu e întâmplător.

Fericire,entuziasm pentru toate înalțimile care ne așteaptă, dorința de a muta munții din loc - ajungem să ne credem invincibili și apoi... poc! Urmează tristețea,ne pierdem speranța...și o recâștigăm iar. Așa jonglăm tot timpul care ne-a fost dat.Titlul original al cărții este ,,Where Rainbows End,, - după fiecare furtună care ne răvășește, există șansa să fim răsplătiți cu un curcubeu.     

     În concluzie,cartea merită citită.Semnificațiile ei trebuiesc privite dincolo de aparențe.Din câte am observat până acum, Cecelia Ahern reușește cu simplitate să rosteasca vorbe de suflet pe un ton optimist (faci pe cineva să plângă doar ca apoi să-i dai un șervețel și sa-i spui ca e ok?!)-cum altfel să ignori profunzimea înfiorătoare pe care o capătă viața când încerci să o înțelegi?Sunt sigură că dacă ai reciti cartea la vâste diferite, mereu ai vedea altfel întreaga situație. Poate că peste câțiva ani,voi înțelege ceva ce mi-a scăpat înainte.
     
Povestea lui Rosie și Alex vorbește de încercarile la care suntem supuși pe parcursul întregii noastre existențe, de modul în care propriile noastre decizii ne pot afecta viitorul.Nu contează greșelile atâta timp cât avem curajul de a încerca să le reparăm. Oricât de imposibil de înfrânt ar părea un obstacol,avem nevoie doar de un avânt.Atunci când suntem lipsiți de speranță, modul în care piesele se pun cap la cap e uimitor.




Cartea a apărut la editura ALL
Filmul realizat după carte: Love,Rosie (2014)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu