sâmbătă, 5 noiembrie 2016

O femeie de succes de Pamela Morsi - recenzie



   '' Hai să fim serioşi, mamă!Toată lumea te cunoaşte. Eşti,practic, întruchiparea unui tip – cel al narcisistului superficial şi egocentric ''
  

Drumul spre înalta societate nu a fost ușor pentru Jane Lofton, însă recompensa nu s-a lăsat așteptată. Un soț bogat, o fiică frumoasă, un loc de muncă pasionant, un cerc de prietene inteligente și elegante. Desigur, soțul indiferent o înșală, fiica adolescentă îi aruncă vorbe disprețuitoare după fiecare ședință de psihoterapie, iar compromisurile profesionale sunt uneori greu de suportat.
Totul se schimbă radical când, în urma unui accident de mașină,  Jane primește o a doua șansă la viață în schimbul promisiunii de a se dedica numai faptelor bune. Acest lucru se dovedește însă destul de dificil, căci, toată viața, Jane a fost obișnuită să cheltuiască, nu să dăruiască! Acum, când totul se prăbușește în jurul ei, Jane se confruntă cu o mare provocare: să învețe să facă diferența între ceea ce are preț și ceea ce are cu adevărat valoare.  Pamela Morsi este autoarea a peste douăzeci de bestselleruri și deținătoarea a două premii RITA din partea Asociației Scriitorilor de Romane de Dragoste din America.  Romanele sale tratează cu umor și sensibilitate povești de dragoste neobișnuite trăite de oameni obișnuiți. 




Jane Lofton a început de jos.Membră a clasei de mijloc, cu un tată absent şi cu o mamă care s-a descurcat cum a putut, dar cu ambiţie şi încăpăţânare persistentă, Jane a ajuns unde şi-a dorit.Acum are o carieră formidabilă în domeniul imobiliar, un soţ bogat, al cărui nume îi asigură poziţie socială şi apartenenţa la privilegiile aristocraţilor, o fiică care are toate uşile deschise pentru a reuşi în viaţă.


'' Pentru mine,căreia dără el nu i-ar fi fost permisă intrarea pe aceste porţi, clubul era simbolul a tot ceea ce realizasem în viaţă. Crescusem ca o nimeni de pe Coasta de Vest.Acum eram Cineva, cu C mare, în oraş.Dar poziţia asta nu-mi era garantată pe viaţă. ''

Dap, săracii oameni bogaţi! Pentru că nimeni nu are dreptul la o viaţă perfectă, soţul are o aventură (destul de indiscretă) cu o secretară mult mai tânără, iar fiica îşi ignoră şi îşi ţine la distanţă mama pe cât posibil.Jane ştie toate lucrurile astea, dar nu încearcă să rezolve ceva.Continuă să încheie contracte profitabile, să aibă grijă de propria persoană şi să cumpere antichităţi valoroase la preţuri de nimic.Toate ,,problemele’’ sunt retuşate prin operaţii estetice, iar viaţa ei se învârte în jurul înaltei societăţi, din care a făcut mere tot posibilul să facă parte. 


Şi apoi...accidentul.Aflată la un pas de moarte, Jane promite că va fi o persoană mai bună dacă i se va acorda o a doua şansă. Ea este salvată în ultima clipă de către Chester Durbin.Singura răsplată pe care bătrânul o cere în schimb este ca Jane să îi aducă câte un baton de ciocolată Snickers atunci când îl vizitează.


'' Îmi auzeam, în amintire, vocea implorând:

- Nu vreau să mor.Scoate-mă d-aici.Scoate-mă de-aici şi voi fi un om mai bun.O să-mi schimb viaţa.O să fac bine.Promit că voi face bine (…)

Oamenii vorbesc mereu astfel când le este frică.Încearcă întotdeauna să facă un pact cu Dumnezeu.Cum era zicala aceea veche din timpul războiului?În tranşee nu există atei. ''
 
Această promisiune îi va suci viaţa şi o va transforma la 180 de grade.Donează bani către patruzeci şi şapte de organizaţii diferite, munceşte cot la cot cu oamenii normali, le oferă un acoperiş deasupra capului celor care au nevoie, înţelege de ce decoraţiunile de brad manuale sunt mai preţuite decât cele cumpărate, se sacrifică pentru binele altora, învaţă că uneori contează doar să asculţi.Tipa ţine un jurnal în care scrie toate faptele bune pe care le face, punctele pe care şi le acordă pentru fiecare. Apoi îi arată jurnalul lui Chester, care-i oferă sfaturile de care are nevoie. Pentru că nu este chiar atât de uşor să ajuţi.


'' -Ai făcut un pact cu Dumnezeu.Nu trebuie să te ruşinezi din cauza mea.Şi eu am făcut acelaşi lucru. ''

Prin promisiunea făcută, Jane intră în rândul celor care, potrivit lui Chester, au făcut un pact cu Dumnezeu, mulţumind astfel pentru ajutorul divin care le-a salvat vieţile. Renunţând uneori la bani, alteori la propriile interese sau la timpul liber, Jane coboară de pe piedestalul lumii aristocrate, dar învaţă că cele mai sincere legături dintre oameni se formează în afara ei.


Am simţit de multe ori că citesc tipul de carte care va deveni o viitoare ecranizare hollywoodiană.Asta pentru că toate lucrurile la care Jane renunţă sau car îi sunt luate, sunt înlocuite de altele mai bune.Nu ştiu dacă scenariul ăsta ar corespunde realităţii. Totuşi, lecţia de viaţă pe care o propune cartea este mult mai uşor de înţeles decât orice carte de-a lui Osho.Lectura a fost una uşoară, dar nu plictisitoare.
 
Şi întrebarea la care te poţi gandi la sfârşit este ,,Crezi că a fost… Dumnezeu?’’



'' Acesta era magazinul meu preferat de antichităţi (...) judecând după lipsa de atenţie a tipului, probabil că aş fi putut scormoni chiar prin apartamentul său şi aş fi putut cumpăra propria încuietoare de la uşă, că ori n-ar fi ştiut ce-I aia, ori nu i-ar fi recunoscut valoarea (...)Oricare ar fi fost ocupaţia sa,îmi făcea plăcere să-l lasfără cele mai bune piese din inventarul său pentru o zecime din valoarea lor reală.Nu-mi părea rău.Dacă individual nu ştie valoarea reală a mărfii pe care o vinde, atunci merită să-I fie furată. ''

'' Toată lumea vrea să facă lucruri măreţe.Toţi vor să aducă pace în lume,să vindece boli teribile ori să pună capăt rasismului.Dar există destule lucruri mărunte care trebuie,la fel de urgent,îndeplinite. ''

'' -Pomana nu încurajează iniţiativa.
Afirmaţia sa îmi părea destul de ironic.La fel ca ceilalţi bărbaţi de faţă, se născuse într-o familie bogată,privilegiată.Absolut tot ceea ce deţinea îi fusese oferit pe tavă,inclusive o educaţie de primă mână şi o afacere profitabilă.Dacă asta nu i-ar fi încurajat iniţiativa,ar fi dat faliment cu mulţia ani în urmă. ''


'' -Trăiesc,iar faptul că trăiesc nu e nici întâmplător, nici neimportant. ''







Detalii

Tip coperta: Brosata
Titlu original:Doing Good(2002)
An aparitie: 2012, la Lira
Numar pagini: 384



   MADDY







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu