miercuri, 21 martie 2018

Seria ’’Îngeri căzuți ’’ de Lauren Kate



Unii îngeri sunt sortiți căderii...







Seria asta a avut de la început un gust dulce-amărui. Am citit primul volum după ce am văzut filmul Fallen anul trecut. Filmul a fost un fel de Twilight varianta 2.0 (protagonista semăna izbitor cu Bella Swan) și m-a făcut să-mi aduc aminte cu nostalgie de perioada aia în care vampirii și, ulterior, alte specii au început să-și facă apariția pe micile și marile ecrane. Oricât de puerile îmi par acum cărțile lui Stephenie Meyer și cele care le seamănă, nu mă lasă inima să le critic pentru că am crescut cu ele. Așa că, în calitate de fan senior Twilight și paranormal romance, filmul mi s-a părut chiar drăguț.

Din seria Îngeri Căzuți (engleză: Fallen) au fost traduse primele patru volume la editura Litera.
 

Synopsis-ul volumului I:


’’ Există ceva dureros de familiar la Daniel Grigori. Misterios și distant, el îi atrage atenţia Lucindei Price încă din prima zi la internatul Sword & Cross, din apăsătorul oraș Savannah. Ajunsă aici după ce prietenul ei moare într-un accident misterios, adolescenta de șaptesprezece ani se îndrăgostește de Daniel, dar descoperă un secret tulburător: el este un înger căzut, iar iubirea lor este veche de secole și sfârșește tragic de fiecare dată când se întâlnesc.
Într-un decor gotic, opresiv, în care îngerii se amestecă printre muritori și orice mișcare este urmărită de umbre amenințătoare, povestea de dragoste a celor doi tineri evocă un romantism diafan și angelic.
Periculos de incitant și întunecat de romantic,
Damnare este un thriller fascinant și povestea de dragoste supremă. ’’


„Atmosferă gotică... atât de bine închegată, încât cititorii își pot închipui cu ușurinţă cum Luce se plimbă prin mlaștini și printre ruine.“ - Kirkus Reviews




Urmărită dintotdeauna de umbre negre care își fac apariția fără nicio explicație, Luce este trimisă la Swords and Cross după moartea suspectă a prietenului ei.
Swords and Cross este o școală specială pentru tineri cu probleme (= școală de corecție). Atmosfera gotică a campusului este genială: predomină negrul și cenușiul, clădirile sunt vechi, statuile sunt prăfuite, iar elevii trec chiar pe lângă pietrele de mormânt ale eroilor răpuși în război.


Prima întâlnire dintre Luce și Daniel a fost neobișnuită. Luce e vrăjită de băiatul frumos pe care-l vede în mulțimea de elevi și îl studiază hipnotizată, dar când acesta o vede, pare deranjat și îi arată un gest obscen... (în nici o carte young adult n-am dat peste un așa tip)... Pe de altă parte, Cam Briel pare băiatul ideal: politicos, șarmant, încercă să o cucerească pe Luce, dar atunci când îi oferă cadouri sau au ocazia să se apropie unul de celălalt, cineva sau ceva intervine. Daniel o ignoră și încearcă să stea cât mai departe de ea, dar Luce e iremediabil atrasă de băiatul enigmatic și simte că îl cunoaște de multă vreme.

Daniel, Cam și cei care fac parte din grupul lor de prieteni sunt diferiți de restul elevilor, iar o aură de mister îi însoțește pretutindeni. Indiferent de gesturile banale pe care le fac sau de cuvintele pe care le spun, nu știi ce vor cu adevărat. Am simțit cum toți știu mai multe decât Luce și vor să-i destăinuie adevărul bucată cu bucată – ceea ce m-a enervat maxim, dar și intrigat în egală măsură.



Acești elevi aparte sunt îngeri căzuți care trăiesc printre oameni, iar dragostea dintre unul și o muritoare este legendară, dar și sursa unui blestem vechi de milenii. 


’’ - Tu nu ajungi să ai copii și să îmbătrânești, Luce.
- De ce nu?
- Tu apari o dată la șaptesprezece ani ... Ne întâlnim întotdeauna, ajungem cumva în același loc, indiferent unde mă duc, indiferent cât încerc să fug de tine. Mă găsești întotdeuna.
Daniel își privea pumnii încleștați, ca și cum ar fi vrut să lovească în ceva, incapabil să-și ridice privirea.
-Și de fiecare dată când ne întâlnim te îndrăgostești de mine...
-Daniel...
-Pot să mă împotrivesc sau să fug de tine sau să încerc din răsputeri să nu răspund sentimentelor tale, dar nu contează. Tu te îndrăgostești de mine, iar eu de tine.
-Și e așa de îngrozitor?
-Iar asta te omoară. ’’


Există o grămadă de cărți în care oameni și ființe supranaturale sunt supuși unor legături interzise, dar ale lui Lauren Kate sunt o raritate (pe aceeași temă am mai auzit doar de seria Hush, hush de Becca Fitzpatrick). După atâția vampiri, vârcolaci și mai știu eu ce, noutatea a fost bine-venită.





Triunghiul amoros a fost aproape inexistent, iar autoarea a putut să evidențieze mai bine cuplul Luce-Daniel și blestemul care-i urmează oriunde ar merge. Legătura dintre ei este una indistructibilă, dar plăpândă în același timp. Cu fiecare reîncarnare Luce ajunge întotdeauna în brațele lui Daniel, dar noua lor șansă dispare la fel de repede cum apare, iar întreaga poveste o ia de la capăt: ea moare, el o așteaptă, se reîntâlnesc, se îndrăgostesc, ea moare. Totul începe cu o privire și se termină cu un sărut.

Totuși, de data asta, ceva se schimbă.



Ce m-a deranjat la cartea asta: Luce e departe de a fi personajul meu feminim preferat sau măcar protagonista ideală – de cele mai multe ori aproape mereu stă pe margine și nu are un rol decisiv în luptele cele mai importante; Daniel s-a purtat ca un bădăran de multe ori – mai ales în primele două cărți; unele detalii din mitologia îngerilor n-au nici un sens, autoarea modificând convenabil în folosul acțiunii; am avut uneori impresia că autoarea indroduce personaje și intrigi noi, ca apoi să renunțe la ele; multe întrebări rămân fără răspuns; dacă nu ești fan Luce, automat ești împotriva ei și ai face bine să dispari sau să sfârșești tragic : ) ; povestea s-a terminat tocmai când stilul autoarei s-a îmbunătățit considerabil.



Eram sigură că premisa de bază a seriei era triunghiul amoros Lucinda ’Luce’ Price – Daniel Grigori – Cameron Briel, așa cum dădea de înțeles filmul, iar protagonista avea să oscileze nehotărâtă între baiatul bun și băiatul rău, în final alegându-l pe primul. Din fericire, acțiunea nu s-a rezumat numai la asta și povestea a devenit mai interesantă cu fiecare carte, cu fiecare secret scos la iveală, cu fiecare schimbare de cadru – mohorâta școală Sword & Cross, apoi școala privată exclusivistă de pe coasta de nord a Californiei, viețile anterioare prin care Luce hoinărește și începe să înțeleagă dragostea dintre ea și Daniel, văzând toate epocile istoriei prin care au trecut împreună. Volumul IV este piesa de rezistență, vânătoarea de relicve purtându-i prin Veneția, Viena, Avignon și alte locații îndepărtate, ascunse și uitate de timp, pentru a opri o posibilă apocalipsă și pentru a dezlega un puzzle care va duce la aflarea originii blestemului și identității personajelor.

După ce a călătorit prin viețile anterioare și a retrăit clipele pe care le-a petrecut alături de el, Luce împărtășește în sfârșit amintirile lui Daniel, iar momentele romantice par cu atât mai dulci și reale.

Personajul favorit: Cameron Briel. Cui nu-i place a not-so-evil bad guy, care vine la pachet cu mult sarcasm și replici amuzante?

Până la urmă, seria nu m-a dezamăgit și, oricât de mult m-a enervat uneori, a meritat să știu cum a început și cum s-a terminat povestea asta.


 
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu