miercuri, 4 iulie 2018

''Te văd'' de Clare Mackintosh


’’ Faci exact același lucru în fiecare zi. 

Știu exact unde mergi.

Nu ești singură. ’’




Zoe Walker merge pe același drum spre stația de metrou, așteaptă în același loc al peronului și își caută același loc preferat în vagon, fără să bănuiască nicio clipă că o urmărește cineva… 

Într-o seară, face o descoperire șocantă: în pagina de mică publicitate a unui ziar londonez își vede propria fotografie, însoțită de un număr de telefon și o adresă de internet. 

Dar în fiecare zi, altă femeie apare în acel anunț, iar Zoe își dă seama cu groază că toate acele femei devin curând victime ale unor atacuri violente.
Iar bărbatul acela din tren, care îi zâmbește lui Zoe, ar putea fi mai mult decât un străin pri-etenos. Ar putea fi cineva care a ales-o în mod deliberat pe ea și care e pe punctul de a face următoarea mișcare…


"Pericolul e atât de real în noul thriller senzațional al lui Clare Mackintosh… Cu siguranță, această autoare ne va oferi astfel de surprize mulți ani de acum înainte." - The Independent

"O poveste uluitoare despre paranoia urbană, care-ți dă fiori." - Ruth Ware, autoarea bestsellerului Într-o pădure întunecată

"Romanul lui Clare Mackintosh va face ca rutina ta de lectură din fiecare dimineață în drum spre birou să fie o aventură palpitantă." - The Independent




Metroul este plin de oameni obosiți care tocmai au ieșit de la muncă. Zoe Walker este unul dintre ei. Răsfoiește absentă ziarul de Vineri, iar atunci când ajunge la anunțurile de la linii erotice, are parte de o surpriză neplăcută. Una dintre escortele care își oferă serviciile arată exact ca ea.

’’ Sigur că nu sunt eu femeia din imagine. Ce să caute o fotografie cu mine în ziar? ’’

Cum nu poate găsi o explicație – decât cea că femeia respectivă doar seamănă destul de bine cu ea – uită de anunț și încearcă să se ocupe de treburile cotidiene, de muncă și familie.

Totuși, orice ar face, continuă să își pună întrebări.

’’ Dacă într-adevăr a fost fotografia mea cea care a apărut în ziar, atunci o să mi se întâmple ceva. Ceva rău. ’’


Adevăratele probleme apar atunci când femeile din anunțuri au parte de atențiile nedorite ale unor bărbați cu intenții rele: cheile de la casă sunt furate și un necunoscut ajunge să umble prin lucruri; femeile sunt urmărite, ajungând să fie abuzate și/sau omorâte. Site-ul care însoțește pozele victimelor și promite găsirea unei perechi potrivite este mai mult decât pare la prima vedere.


În afară de Zoe, un alt personaj feminin central este și Kelly Swift, o polițistă care are obiceiul să se implice în astfel de cazuri 24 de ore din 24. Tocmai implicarea ei ar putea duce la salvarea victimelor sau măcar la descoperirea agresorilor. Dar, în spatele dorinței de a salva cât mai multe femei, se ascunde un vechi sentiment de vinovăție.





Aveam doar o idee vagă a ce ar fi putut să însemne paranoia urbană la care se referea unul dintre comentariile afișate pe supracopertă. Oricine știe ce înseamnă paranoia sau ce înseamnă urban, dar, pe măsură ce mă apropiam de final, am înțeles afecțiunea aceasta specifică timpurilor și locurilor în care trăim – orașe aglomerate, pline de posibilități și distracții, dar și de pericole, capcane și oameni răuvoitori care de-abia așteaptă să-ți iasă în cale. 

Chiar și în vremurile acestea în care (avem impresia că) știm totul despre oamenii din jurul nostru și de ce sunt capabili, este atât de ușor ne înșelăm. Tehnologia care ne ușurează considerabil viețile poate și să ni le dea peste cap când ne așteptăm mai puțin, iar orice lucru aparent mărunt pe care-l postăm online poate fi folosit împotriva noastră.


Cartea subliniază și cât de crucial (mai ales ca fată) este să nu fii niciodată singur atunci când ești în pericol.

’’ Revăd în minte călătoria de la serviciu spre casă, încercând să reperez momentul exact în care am simțit că mă urmărește cineva. ’’



Paranoia o însoțește pe Zoe oriunde merge: acasă, în drum spre locul de muncă, când se întoarce acasă sau chiar când iese în oraș, când este singură sau înconjurată de o mulțime de oameni. Cineva ar putea fi acolo, privind-o. Un nor de suspiciune planează asupra tuturor bărbaților cu care se întâlnește, dar și asupra celor din propriul anturaj.

’’ Afară sunt oameni care merg pe trotuar, în perechi sau singuri, ținând umbrele sau strângându-și mai bine gluga peste părul bătut de vânt. Nimeni nu se uită în urmă; nimeni nu verifică să vadă dacă nu cumva e urmărit, așa că o fac eu pentru ei.

Câți dintre voi sunteți urmăriți?

Oare v-ați da seama? ’’

 Tot ce poți face este să privești fiecare personaj cu aceeași incertitudine, să aștepți cu nerăbdare elucidarea întregului mister și dezvăluirea minților criminale.
 


Surse imagini: sursa 1 /// sursa 2 /// sursa 3




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu